Latai Taumoepeau (TO/AU)

Mitä ikiaikaisempi olen, sitä nykyaikaisempaa työni on.
En tee yhtään mitään uutta.
Faivāa tehdessäni, esitän tilaa.
Kun teen tilaa, teen aikaa – ne ovat erottamattomia.
Kun teen faivāa, teen muotoa. Kun teen muotoa, teen myös sisältöä – ne ovat erottamattomia.
Faivā on organisoinnin ja sosiaalisten velvoitteiden taidemuoto eli paikkaan, ruumiiseen ja ympäristöön kytkeytyvää taidetta – ne ovat erottamattomia.
Taiteilijana en ole sidottu mihinkään taidemuotoon.
Olen elossa tänään.

Latai Taumoepeau on live art -taiteilija. Hänen faivā (ruumiillinen harjoitus) on kotoisin hänen kotimaistaan Tongan saarivaltiosta ja syntymäpaikastaan ​​Sydneystä, Gadigalin maasta. Hänen faivānsa keskiössä ovat tongalaiset filosofiset käsitteet vā (tila) ja tā (aika); ikiaikainen ja arkipäiväinen käytäntö tekevät yhdessä näkyväksi ilmastokriisin vaikutuksia Tyynellämerellä.

Hän ajaa kiireellisiä toimia Oseanian muutosten ehkäisemiseksi. Latai osallistuu Australian yhteiskunnallis-poliittiseen keskusteluun rodun, luokan ja naisvartalon herkkyyksistä käsin; hän on sitoutunut tuomaan näkymättömien yhteisöjen äänet etualalle. Latai on esiintynyt teoksillaan monissa maissa ja maanosissa. Hänen teoksiaan on yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa, mukaan lukien kirjalliset julkaisut. Latai sai äskettäin vuoden 2022 Sidney Myer Creative Fellowshipin ja Australian taideneuvoston stipendin Emerging and Experimental Arts -kategoriassa. Hän on myös saanut Prahan Quadrennial – Excellence in Performance Design Award -palkinnon vuonna 2019. Lähitulevaisuudessa Latai aikoo palata esivanhmepiensa kotiin ja jatkaa syvänmeren matkaa ja taivaallisen navigoinnin lopullista faivaa ennen kuin hänestä itsestään tulee esi-äiti.