Kirsi Pitkänen (FI): Julistaja

Kaupungintalo on jokaisen kaupungin hallinnollinen sydän ja keskus, joka edustaa kansaa. Se on syli, joka tuntuu kuitenkin kätkevän sisäänsä niin paljon byrokratiaa sekä kapulakielisen salamyhkäistä päätöksentekoa, että tavallinen tallaaja voi tuntea huimausta jo pelkästään astuessaan sisään sen jykevistä ovista jylhiin ja kaikuviin käytäviin – puhumattakaan siitä että uskaltautuisi julkisesti protestoimaan mielessään hiertäviä yhteiskunnallisia epäkohtia. Huomattavasti helpompi, anonyymimpi ja turvallisempi keino on tarttua puhelimeen ja kertoa asiansa Savon Sanomien kuumalle linjalle. Siellä osansa saavat niin naapurit, päättäjät, koiranomistajat, koirat, koiranpaskat kuin myös nuoret, vanhat, aviopuolisot, alkoholiverotus, rikkaat, rakkaat, salarakkaat…voisi miltei sanoa että koko ihmis- ja eläinkunta ylipäätään.

Pitkänen havaitsi, että valitettavan moni paikallinen sivuuttaa nämä pienen ihmisen tärkeät kannanotot turhankin huolimattomasti. Hän halusi saada kansan äänen kuuluviin konkreettisesti. Kaupungintalon uumenista raikaava hätä ei tule jättämään ketään kylmäksi.

Kirsi Pitkänen (FI)

Kuopiossa asuva Kirsi Pitkänen on painottunut taiteessaan erityisesti performanssiin ja installaatioihin, joissa hän yhdistää usein valoa, ääntä tai videokuvaa. Hän tarkkailee ihmisiä, yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä ja ammentaa ideoita teoksiinsa ajankohtaisista aiheista. Pitkänen käsittelee yhteiskunnallisia aiheita usein ironian keinoin, koska huumorin avulla myös katsojan on helpompi lähestyä teoksen sanomaa. Kantaaottavuus on tärkeää teoksissa; se on hänen keinonsa välittää sanoma muille.