Aalto-yliopiston opiskelijat (FI): Jos haluu saada on pakko antaa?

PE 17.9.2021 / 12.00 – 16.00
LA 18.9.2021 / 10.00 – 15.00

@ KANTTI, KUOPION MUSEON TYÖPAJATILA
osoite: Museokatu 1
Esteetön pääsy

Aalto-yliopiston opiskelijoiden yleisöä osallistava tapahtuma on kokoelma lahjoja paikalla oleville ja paikalle tuleville olennoille.

Opiskelijat toteuttavat yhdessä laajasti ymmärretyn yleisön (ihmiset, muut eliöt ja organismit ja/tai biologiset/teknologiset prosessit) kanssa taideprojekteja joiden lähtökohtana on antamisen, vastaanottamisen ja lahjan teemat. Tapahtuma soveltuu kaikenikäisille.

Hanna Kaisa Pohjalainen & Tiiu Vainio: Saapuvat/Lähtevät

Kokoamme Kuopion keskustaan postilokerikon, josta haluavat voivat noutaa itselleen pienen score-tehtävän ja palauttaa sen takaisin lokerikkoon. Palauttamalla matalan kynnyksen taidetekonsa osallistuja saa itselleen linkin, jonka taakse kaikki palautuneet tehtävät kootaan omaksi näyttelykokonaisuudekseen. Ajatuksena on antaa mahdollistaa osallistuminen matalan kynnyksen taiteelliseen toimintaan ja koota osallistujille oma ryhmänäyttely. Kootut teokset ovat nähtävillä ensin pääsääntöisesti osallistujille ja sitten rajoitetun ajan kaikille.

Pyrimme huomioimaan myös kuulo- sekä näkörajoitteiset osallistujat.

Nova Pokkinen: Utopia-postia

PE 17.9.2021 /  14.00 – 16.00

Utopia-postia on työpaja ja taideteos, jossa osallistujat lähettävät kirjeitä tulevaisuuteen. Kanttiin luodaan pariksi tunniksi postilaitos, jossa tulevaisuutta visioidaan piirtäen ja kirjoittaen.

Kirjeitä voi lähettää itselleen, muille ihmisille, eliöille tai vaikkapa instituutioille. Tulevaisuuden näkymät saattavat koskea esimerkiksi omaa elämää, ympäristöä, maailmantilaa tai yhteiseloa. Kirjeen tekijä määrittelee kirjeelle avauspäivämäärän ja ke(i)llä on oikeus kuoren avaamiseen.

Kirjeen voi viedä mukanaan tai jättää Utopia-postin virkailijalle. Kirjeen lähettäminen on ilmaista. Utopia-posti lupautuu säilyttämään kirjeitä 25 vuotta. Taiteilijan ollessa estynyt, nimetty henkilö lähettää kirjeet määräajan sisällä.

Laura Haikala: Kukka-aktivisti

Maailman pölyttäjät ovat ahdingossa, mikä johtuu mm. elinolojen muuttumisesta ja erilaisten torjunta-aineiden vaikutuksesta. Maailma tarvitsee pölyttäjiä ja pölyttäjät hyötyvät esimerkiksi monimuotoisista kasvupaikoista: kedoista, niityistä ja pientareista. Tasaiseksi ajettu nurmikko tarjoaa vain vähän kasvun mahdollisuuksia pienille ötököille. Kutsunkin siis kaikki mukaan pienimuotoiseen aktivistiseen tekoon: istuttamaan pölyttäjille hyödyllisiä kasveja ympäristöön! Projekti ottaa samalla kantaa myös kaupunkien ja kuntien ympäristösuunnitteluun. Päättäjien tulisi huomioida pölyttäjien elinoloja paremmin päätöksenteossa ja kaupunkisuunnittelussa.

Osallistujat saavat pienet pussit, joissa on seos lukuisia eri niittykukkien siemeniä, kuten keltapäivänkakkaraa, harakankelloa, kevätesikkoa ja siankärsämää. Pussien mukana tulevat istutusohjeet, jotka kannustavat osallistujaa istuttamaan siemenet esimerkiksi joutomaalle. Siemenet voi kylvää heti syksyllä tai antaa niiden odottaa kevääseen. Osa kukista kukkii ensimmäisenä vuotenaan, osa tulevina vuosina. Osallistuja voi siis seurata omien istutusten menestymistä pitkälle tulevaisuuteen.

Salla Nieminen: Lupa

Lupa on kaupunkitilaan sijoittuva teos, jossa tutkitaan kehollisen ilmaisun normeja julkisissa tiloissa ja kysytään erityisesti, onko kaupungilla lupa tanssia. Esitys konkretisoituu tanssivassa hahmossa, johon voi törmätä sattumanvaraisissa paikoissa sattumanvaraisiin aikoihin Kuopion keskustassa. Esityksessä otetaan ja annetaan lupa tanssia ja pyritään raivaamaan kaupungin arkeen tilaa vapaammalle keholliselle olemiselle.

Saara Konttinen: Urbaanit laiduntajat

LA 18.9.2021  / 10.00 – 13.00

Työpajassa kävelehdimme joukkona ylös alas Puijon alueella sijaitsevaa Antikkalan laskettelurinnettä. Hidastahtinen vaellus tarjoaa paikkoja myös pysähtymiselle. Välillä istutaan tai maataan syksyn vetisessä ruteikossa.

1960-luvulla toimintansa aloittanut Antikkalan laskettelurinne on ihmisen luoma ympäristö, joka on avoimuudellaan tarjonnut kasvualustan erittäin harvinaisille uhanalaisille lajeille, kuten viherhäiverusokas-sienelle ja lahokaviosammalelle.

Urbaanit laiduntajat on paikkasidonnainen interventio, jossa tutkimme kehollisesti arkista toimintaamme osana luonnon monimuotoisuutta uusioympäristöjen näkökulmasta. Tervetuloa mukaan vetelehtimään!

#uusioympäristöt #monimuotoisuus #kietoutuneisuus #kehollisuus #epäpaikka

KESTO: 3 h
LÄHTÖ tapahtuu Kantin työpajatilasta klo 10.00 – olethan ajoissa paikalla.
VALMISTAUTUMINEN: Syksyinen sää voi olla kylmä, ja tulemme kulkemaan märässä maastossa. Varustauduthan kävelyyn soveltuvilla kengillä ja säänmukaisilla, lämpimillä vaatteilla. Oma vesipullo on hyvä ottaa mukaan. Kävely ei valitettavasti ole esteetön.

Meet the Makers – Jos haluu saada on pakko antaa?

PE 17.9.2021 / 10.00

Perjantaina Aallon taiteen laitoksen Riikka Haapalainen, Tiina Pusa ja Tomi Slotte Dufva alustavat keskustelutilaisuuden projektin teemoista Meet The Makers -ohjelmistossa.

ESITYSKIELI suomi & englanti
TUOTANTO Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu; Taiteen laitos
YHTEISTYÖSSÄ Kantti Kuopion museo

Turvallinen festivaalikokemus

Seuraa festivaalin yleisiä koronaturvallisuuteen liittyviä ohjeita. ja noudata Kantin ohjeita. Kiitos!

Aalto-yliopiston opiskelijat (FI): Jos haluu saada on pakko antaa?

Saapumisohjeet

Esteetön sisäänpääsy ja esteetön WC.