Neljä taiteilijaesseetä – Shortlist LIVE! -julkaisusarjan toinen osa on ilmestynyt

Tiedote 22.9.2020

Shortlist LIVE! on ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon ympärille rakennettu kokonaisuus, joka esittelee vuotuisia palkintoehdokkaita laajasti. Yksi osa kokonaisuutta on kaksikielinen taidejulkaisu Shortlist LIVE! Publication.

Tänä vuonna maailman ainoan live art -palkinnon saajaksi ovat ehdolla norjalainen Ingri Fiksdal, australialainen Brian Fuata, eteläkorealainen Geumhyung Jeong sekä suomalainen taidekollektiivi W A U H A U S.

Shortlist LIVE! -julkaisun ydin koostuu ehdokkaita käsittelevistä esseistä, joiden kirjoittajat ovat taiteilijoiden itsensä ehdottamia. Esseiden kirjoittajat ovat Amanda Jane Steggell (Ingri Fiksdal), Lucreccia Quintanilla (Brian Fuata), Ginevra Bria (Geumhyung Jeong) ja Aune Kallinen (W A U H A U S). Lisää esseistä alla.

Taiteilijaesseiden lisäksi Shortlist LVE! #2:ssa kuullaan viime vuonna palkinnon voittaneen kanadalaisen Dana Michelin kuulumisia. Tekstit muodostavat yhdenlaisen ajankuvan koronan värittämästä vuodesta. Michelin haastattelun lisäksi aikamatkaa tekee viime vuoden palkintoraatiin kuulunut live art -taiteen ammattilainen Thomas F. DeFrantz, joka muistelee vuoden 2019 ANTI-festivaalia, taiteen katsomista yhdessä Kuopiossa sekä pohtii raatityöskentelyn ydinkysymyksiä juttusarjassa “Palkinnon kulisseista”. Olemme julkaisseet DeFrantzin artikkelin myös verkkosivullamme!


Julkaisu on myynnissä osoitteessa liveartprize.com ja ANTI-festivaalilla Kuopiossa 27.10.-1.11.2020!

Amanda Jane Steggell: Ingri Fiksdal

Ingri Fiksdalin taiteilijakuva lähtee muodostumaan Norjan vuonoilta. Kirjoittaja, Oslon taideyliopiston koreografian professorina toimiva Amanda Jane Steggell, vie lukijan mielikuvamatkalle Fiksdalin lapsuuden maisemiin ja ensimmäisiin taide- ja kulttuurikokemuksiin piirtäen näin elokuvallisen kaaren Fiksdalin kasvusta merkittäväksi koreografiksi ja taiteen tutkijaksi. Kysymys, mistä taiteilijat saavat inspiraationsa ja mihin heidän estetiikkansa nojaavat, saa tässä tekstissä konkreettista kaikupohjaa.

Kuva: Istvan Virag

Lucreccia Quintanilla: Brian Fuata

Taiteilija, kirjoittaja, dj ja tutkija Lucreccia Quintanilla muistelee hänen ja Brian Fuatan ensimmäistä kohtaamista ja peilaa Fuatan taiteellista työtä Australian antirasistisen liikehdinnän vaiheisiin ja rodullistetun kehon kantamiin odotuksiin taiteissa. Fuatan usein gallerioihin ja julkisiin tiloihin sijoittuva taide on yhtä aikaa poliittista sekä läheistä ja lämmintä, eikä alistu ennakko-odotuksiin tai -oletuksiin. Ystävysten yhteinen matka alkaa jo vuodesta 1997.

Brian Fuata – Kuva: Louis Lim

Ginevra Bria: Geumhyung Jeong

Robotiikkaa, automaatiota ja Live Artia ainutlaatuisella tavalla yhdistelevän Geumhyung Jeongin taustaa ja praktiikkaa esittelee vapaa kirjoittaja, kuraattori ja kriitikko Ginevra Bria. Napakka teksti vaatii pureskelua, mikä sopii Jeongin taiteen kumppaniksi. Merkityssuhteet, estetiikka ja praktiikka ammentavat muun muassa psykoanalyysista ja teknologiasta siinä missä erilaisista taideperinteistäkin. Teatteri-, tanssi- ja animaatioelokuvataustan omaava Jeong on laajentanut  viime vuosina näyttämöiltä installaatioiden puolelle.

Geumhyung Jeong – Kuva: Tae-Hwan Kim

Aune Kallinen: W A U H A U S

W A U H A U S on seitsenhenkinen taidekollektiivi, jota ajatellessaan esseen kirjoittaja, esitystaiteilija ja nykyesityksen lehtori Aune Kallinen, päätyy miettimään puutarhaa, asioita jotka liittyvät toisiinsa, asioita jotka liittyvät yhteen, luokkaa ja makua, sitä miten analogiat voivat estää näkemästä ja johtaa harhaan, rohkeutta, ennakkoluulottomuutta, vapautta ja tilaa, kaikenlaista. Kaunokirjallinen essee avaa W A U H A U Sin teoksia ja toimintafilosofiaa liikuttavalla ja moniaistisella tavalla. Osuvaa ottaen tekstin kohde huomioon.

W A U H A U S – Kuva: Katri Naukkarinen

Toimitus & julkaisijat

Shortlist LIVE! #2 -julkaisun on päätoimittanut Heidi Backström ja sen visuaalisesta ilmeestä ja taitosta vastaa Tomi Leppänen. Kääntäjänä toimi Essi Brunberg. Lehden julkaisevat yhteistyössä ANTI – Contemporary Art Festival sekä isobritannialainen Live Art Development Agency (LADA).

Shortlist LIVE! -kokonaisuutta tukevat Saastamoisen Säätiö ja Koneen Säätiö.