Menneet

ANTI - Contemporary Art Festival
23.-28.9.2014

Aika- ja paikkasidonnaiseen nykytaiteeseen erikoistuneen ANTI - Contemporary Art Festivalin keskiössä ovat tänä vuonna lapset ja nuoret. Festivaalin kansainvälinen ohjelmisto koostuu teoksista, joiden teemana ovat tai joiden toteutukseen perheen pienimmät tai aikuisuuden kynnyksellä olevat nuoret ovat osallistuneet. Lapset ja nuoret ovat suomalaisen nykytaidefestivaalin teemana ainutlaatuinen avaus, sillä teokset eivät suinkaan ole suunnattu erityisesti lapsiyleisölle. Festivaalilla julkistetaan uuden suomalaisen merkittävän taidepalkinnon, Saastamoisen säätiön rahoittaman ANTI Festival International Prize for Live Artin saaja. Kansainvälinen jury puheenjohtajanaan Ruth Mackenzie (UK) on valinnut palkinnon saajan kuuden ehdokkaan joukosta. Järjestyksessään kolmastoista ANTI-festivaali levittäytyy syyskuun lopussa Pohjois-Savon julkisiin tiloihin tarjoillen yleisölle sekä osallistavia että katsottavia teoksia.

Festivaalin näkyvin ja varmasti myös kuuluvin teos on Madeleine Flynnin ja Tim Humphreyn (AU) Megafoni-projekti. Australiassa suuresta suosiosta nauttivassa teoksessa 25 kirkkaanpunaista megafonia kutsuvat yleisön luomaan yhteistä äänitaideteosta. Teos tullaan näkemään festivaaliviikon aikana myös Iisalmessa. Toinen australialainen vierailu on Lenine Bourken konseptiin perustuva teos Kävelevä naapurusto, jossa lapset ja nuoret työskentelevät kaksi viikkoa taiteilijoiden kanssa luoden kävelyretkiä oman kiinnostuksensa mukaan Kuopion kaupunkiin. Teemallisille kävelyretkille voi osallistua festivaaliviikonloppuna.

Miten suhtautuisit, jos parturiin astellessasi saksien kanssa vastassa olisi joukko lapsia? Kanadalaisen Mammalian Diving Reflexin Lasten parturissa -teoksessa lapset käyvät viikon mittaisen kurssin hiustenleikkuun parissa. Festivaaliviikon kolmena päivänä kuopiolaisen Style in Room –parturi-kampaamon valtaa joukko 4.-luokkalaisia valmiina toteuttamaan asiakkaidensa toiveita. Intensiivisen työskentelyn tulos on myös Nicola Coniberen (UK) teos Assembly, joka luodaan lukioikäisten kanssa, ja joka tutkii sitä, kuinka kehot suhtautuvat toisiinsa esityksen aikana. Assembly on useita tunteja kestävä, monivivahteinen esitys, joka muuttuu sitä kokemaan saapuneiden katsojiensa myötä ja tutkii, kuinka kehot suhtautuvat toisiinsa esityksen aikana.

Kuopion kaupunkia elinympäristönä käsittelee festivaaliohjelmassa kaksi työpajateosta. Kuvataiteilija Suvi Nurmen (FI) Tyttöjen kaupunki -sanatyöpajassa yhdistyvät leikkimielisyys ja anarkismi, kun tytöt pääsevät laittamaan järjestyslain uusiksi ja laatimaan Kuopiolle uudet järjestyssäännöt. Tyttöjen laatimat säännöt ripustetaan näyttelyksi 25.–28.9. Kuopion torille. Suvi Nurmen ohjaamana työskentelemään pääsee myös koko perhe festivaalilauantaina Säästöpankki Optian tiloissa järjestetyissä Toivetalletus-työpajoissa. Toinen festivaalin kaupunkiviihtyvyyden puolesta puhuva teos on Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun ohjaama Minun Kuopioni -työpaja, jossa kaupunkilaiset pääsevät taiteen keinoin suunnittelemaan Sammakkolammen ja Väinölänniemen alueita.

Kuvataiteilija Emma Fält (FI) sekä nuorten aikuisten Arka Paikka -ryhmä tuovat Yksinäistä–projektin näkyväksi festivaaliyleisölle luoden Satamankulman galleriaan piirrosinstallaation. Installaatio elää Satamankulman seinillä keskiviikosta lauantaihin, ja sen synnyttämiseen voi osallistua kuka tahansa. Teos maalataan tekijöidensä toimesta piiloon festivaalin viimeisenä päivänä.

Oman kokonaisuutensa muodostavat sunnuntain duoteosten sarja. Esitystaiteilijat Pilvi Porkola ja Tuomas Laitinen (FI) työskentelevät ANTI-festivaalilla kantaesitettävien teosten parissa yhdessä omien lastensa kanssa. Lapset osallistuvat niin teoksen suunnitteluun kuin itse toteutukseenkin. Amerikkalainen esitystaiteilija Kris Grey puolestaan on tutustunut kesän aikana kuopiolaiseen nuoreen, Noora Hyväriseen. Parivaljakko tapaa toisensa ensimmäistä kertaa syyskuussa Kuopiossa ja luo viikon aikana yhdessä teoksen.

Keskiviikosta lauantaihin keskustaan avautuu vapaa kahvilatila, #lounge, jonne ainoastaan alueen nuoret ovat tervetulleita. #lounge järjestetään Moskovasta kotoisin olevan anti-kahvila-konseptin mukaan, jossa asiakas maksaa kahvilatuotteiden sijaan paikassa vietetystä ajasta. Kahvilassa on tällä kertaa 25 vuoden yläikäraja! Lauantaina Kuopion torilla voi osallistua myös Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Liberan Nimetön-teokseen, joka muuntaa torilavan aivan uudennäköiseksi. Mukana Ars Liberan taiteilijoista ovat muun muassa Kaisa Törmänen, Ulla Remes, Sami Korkiakoski, Maijariitta Karhulahti ja Sinikka Kosonen.

Festivaalin yhteydessä järjestettään Lapset nykytaiteen kentällä - toimijoita vai kohteita? –seminaarissa pohditaan, miten monin tavoin lapset voivat toimia nykytaiteen kentällä ja millaisia oikeuksia lapsilla ja nuorilla on paitsi kaupunkitilassa, myös taiteen tekemisessä. Kotimaisina pääpuhujina seminaarissa ovat FT Tarja Pääjoki ja Pauline von Bonsdorff Jyväskylän yliopistosta, lisäksi teoksiaan ja työskentelyään esittelevät useat festivaalin taiteilijat. Seminaari toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen kanssa. Festivaalitaiteilijoiden työhön sekä lasten näkökulmiin pääsee tutustumaan myös kahdessa PechaKucha-illassa sekä taiteilijatapaamisissa.

 

Teokset

Mammalian Diving Reflex (CA): Lasten parturissa

Madeleine Flynn & Tim Humphrey (AU): Megafoni-projekti

Nicola Conibere (UK): Assembly

Kris Grey (US) & Noora Hyvärinen: Gift

Lenine Bourke, Verena Curr & Sue Loveday (CA): Kävelevä naapurusto

Emma Fält & Arka Paikka –ryhmä (FI): Yksinäistä-projekti – Komeroelämän jälkiä

Suvi Nurmi (FI): Tyttöjen kaupunki

Tuomas Laitinen (FI): Sokea piste 

Pilvi Porkola (FI): Follow me

Ars Libera (FI): Nimetön

 

Muu ohjelma

Lapset nykytaiteen kentällä - toimijoita vai kohteita? -seminaari

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu (FI): Minun Kuopioni -työpaja

#lounge-pop-up-tila