Menneet

ANTI - Contemporary Art Festival
24.-29.9.2013

ANTI-festivaali tarjoilee odottamattomia kohtaamisia Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Festivaalin ydinteos on Kruisaile taidetta – Cruising for Art, jossa kymmeniä brittiläisiä ja suomalaisia taiteilijoita levittäytyy kolmen päivän ajaksi Kuopion keskustaan, ja he esittävät teoksia yhdelle hengelle kerrallaan. Järjestyksessään kahdestoista kansainvälinen nykytaiteen festivaali levittää lonkeronsa myös mm. Lapinlahdelle, Hietasalon saareen ja Rauhalahden savusaunalle.

Festivaalin merkittävien valoteosten sarjaa jatkaa taiteilija Ainu Palmun piristävä ja leikkimielinen teos Pink Caravan, joka muuttaa joka ilta yhden kuopiolaisen rakennuksen pinkiksi ja liittää siihen äänitaideteoksen. Valmiita töitä voi ihailla vain yhden illan, kunnes karavaani siirtyy jälleen uuteen kohteeseensa. Pink Caravan on Helsingin kaupungin tilausteos Lux Helsinki 2013 tapahtumaan.

Hietasalon saaressa järjestettävä Luonnon ANTI esittää neljälle taiteilijalle haasteen, ja lähettää toisilleen vieraat taiteilijat viikoksi saarelle. Taiteilijat asuvat teltoissa ja tekevät ruokansa tulella, ja taideteokset syntyvät suoraan saaren kauniiseen luontoon. Luonnon armoille jätetään Rovaniemeltä Kuopioon päätynyt, kansainvälisestikin menestynyt valokuvataiteilija Nanna Hänninen, kulttimaineeseen nousseen Aavikko-yhtyeen Tomi Kosonen, sarjakuvataiteilija ja kirjailija Jyrki Heikkinen sekä walesilainen fyysisen liikkeen kanssa työskentelevä taiteilija Simon Whitehead.

Oman kokonaisuutensa muodostaa ANTI-festivaalin ja islantilaisen The Festivalin pohjoismainen residenssiprojekti, jonka taiteilijoita ovat Satu Herrala (Suomi), Eva Isleifsdottir (Islanti), Mari Keski-Korsu (Suomi) ja Juli Reinartz (Ruotsi/Saksa). Residenssitaiteilijat työskentelivät helmikuussa Reykjavikissa lämpö-aiheen ympärillä, ja tuovat nyt valmiit teoksensa Kuopioon. Festivaalin päätösteos on Satu Herralan saunaluentomaraton Suomen suurimmassa savusaunassa Rauhalahdessa. Lisäksi festivaalilla koetaan Toisissa tiloissa –kollektiivin Porosafari, tanskalaisen Wooloo-taiteilijaryhmän Human Hotel ja Lea ja Pekka Kantosen yhteisötaideteos Männistön kaupunginosassa.

”ANTI-festivaalin tarkoitus on elävöittää kaupunkitilaa ja arkea, ja antaa kaupunkilaisille ajatteluttavia elämyksiä, jotka muuttavat heidän suhtautumistaan julkisiin tiloihin. Tänä vuonna idea toteutuu monin eri tavoin muun muassa Kruisaile taidetta -pääteoksessa, Pink Caravanin valoteoksissa sekä teoreettiselta kannalta kansainvälisessä seminaarissa”, kertoo taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen.

 

Teokset

Brian Lobel (UK) etc: Kruisaile taidetta

Wooloo (DK): Human Hotel

Eva Ísleifsdóttir (IS): Cry Havoc

Juli Reinartz (DE): Atlantic

Satu Herrala (FI): Saunaluennot

Mari Keski-Korsu (FI): Albedo Dreams

Ainu-Eliina Palmu (FI): Pink Caravan

Toisissa tiloissa (FI): Porosafari

Lea & Pekka Kantonen (FI): Esitys käden taidoista

Nanna Hänninen (FI), Tomi Kosonen (FI), Jyrki Heikkinen (FI) & Simon Whitehead (UK): Luonnon ANTI

Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät (FI): Sanataide liekeissä