ANTI-festivaali on Vuoden Teatteri 2019

Jyri Väisänen, Johanna Tuukkanen, Outi Alanko-Kahiluoto, Gregg Whelan ja Sini Koivisto Thalia-juhlassa. Kuva: Ville Hakulinen

ANTI-festivaali on Vuoden Teatteri 2019

ANTI-festivaali on voittanut Suomen Teatterit ry:n myöntämän Vuoden Teatteri -palkinnon. Voittajan valitsi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.).

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen. Vuoden 2019 palkinnon finalisteina olivat Baltic Circle -festivaali ja ANTI – Contemporary Art Festival. Finalistit valinneeseen raatiin kuuluivat dramaturgi ja näytelmäkirjailija Marie Kajava, ohjaaja-käsikirjoittaja ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen sekä Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon voittajan, Uuden Tanssin keskus Zodiakin entinen toiminnanjohtaja Raija Ojala.  Valinnallaan raati halusi nostaa esille kaksi suomalaista nykyteatterin ja esitystaiteen edelläkävijää, jotka laventavat teatterin käsitettä toiminta-ajatuksellaan ja olemassaolollaan

“Ainutlaatuista Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle”

Outi Alanko-Kahiluoto perustelee valintaansa ANTI-festivaalin poikkeuksellisen laajalla taidelajien tuntemuksella ja taitavalla taiteellisella johtamisella. Lisäksi hän nosta erityisesti esille ANTI-festivaalin saavutettavuuden: ”Kyse on festivaalista, joka asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. ANTI-festivaali on kansainvälisesti kiinnostava ja taiteellisesti korkeatasoinen esitystaiteen festivaali ilman minkäänlaista elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä”.

Palkinto jaettiin maanantaina 11.3. teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa Teatteri Viiruksessa, ja sen saajana on ensimmäistä kertaa festivaali. ”Anti Festivaalista syntynyt anti Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle on jotain täysin ainutlaatuista ja vailla vertaansa”, perustelee Alanko-Kahiluoto.

ANTI-festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan iloitsevat palkinnon voittamisesta: ”Haluamme kiittää kaikkia ANTI-festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita, meidän yhteistyökumppaneita, erityisesti Kuopion kaupunkia rohkeudesta ja kuopiolaisia yleisöjä uteliaisuudesta ja avoimuudesta. Ja tietenkin meidän henkilökuntaa: Elisaa, joka on tällä hetkellä vanhempainvapaalla, Jyriä, Suvia, kaikkia harjoittelijoita ja ANTIn hallitusta. Festivaalin tekeminen on yhteistyötä ja jatkuvaa toiminnan kehittämistä, uudistamista ja arviointia. Tästä on hyvä jatkaa!”

ANTI-festivaali palaa Kuopion kaupunkitilaan 18:nen kerran 10.-15. syyskuuta 2019. Vuoden festivaalin teemana on kuolema.