ANTI-festivaali on ehdolla Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon saajaksi

Tiedote 14.2.2019

Joseph O’Farrell: 10 MINUTE DANCE PARTIES! ANTI-festivaali 2017. Kuva: Pekka Mäkinen

Kuopiolainen ANTI – Contemporary Art Festival on valittu Vuoden Teatteri 2019 -finalistiksi. Ehdokkaita palkinnon saajaksi on kaksi: ANTI-festivaalin lisäksi ehdolla on helsinkiläinen Baltic Circle -festivaali. Voittajan valitsee kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Suomen Teatterit ry:n myöntämästä Vuoden Teatteri -palkinnon finalistit on valinnut raati, jonka jäseniä ovat dramaturgi ja näytelmäkirjailija Marie Kajava, ohjaaja- käsikirjoittaja Hilkka-Liisa Iivanainen sekä Vuoden Teatteriksi viime vuonna valitun Uuden tanssin keskus Zodiakin entinen toiminnanjohtaja, kriitikko ja tutkija Raija Ojala.

Valinnallaan raati haluaa nostaa esille kaksi suomalaista nykyteatterin ja esitystaiteen edelläkävijää, jotka laventavat teatterin käsitettä toiminta-ajatuksellaan ja olemassaolollaan. Ne ovat kiinnostavasti kuratoituja, radikaaleja ja kansainvälisesti tunnustettuja taidefestivaaleja, joiden esitystarjonta ja tuotantotoiminta on yhteiskuntaa tarkasti aistivaa ja siihen nopeasti reagoivaa.

ANTI-festivaalin taiteellinen johto iloitsee nimityksestä

Tämä nimitys on uskomattoman upea hetki ANTI-festivaalille, iloitsevat taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan. Tuukkasen mukaan ANTI laajentaa teatterin käsitettä kysymällä aktiivisesti mikä on esitys, kuka on tai voi olla taiteilija ja mikä on yleisö. Pakenemalla teatterin perinteisiä tiloja – joskus myös sen muotoja – ANTI luo nykytaiteilijoille sosiaalista, kulttuurista ja fyysistä tilaa luoda esityksellisiä kohtaamisia, jotka osallistavat suoraan monimuotoisia yleisöjä arkisissa ympäristöissä. Tämä jatkuva julkisiin tiloihin tehtävä taiteen tuotanto rikkoo stereotyyppisiä mielikuvia taiteen yleisöistä ja siitä kenelle taidetta tehdään, sekä murskaa myyttiä norsunluutorneissaan työskentelevistä taiteilijoista. Whelan korostaa festivaalin merkitystä Kuopion kaupungille ja taiteen saatavuutta: ”Olemme työskennelleet suomalaisten ja kansainvälisten esitystaiteen tekijöiden kanssa jo 17 vuoden ajan tarjotaksemme Kuopiolle jotain mitä pidämme erittäin tärkeänä – mahdollisuuden kaikille taustaan, yhteisöihin tai naapurustoon katsomatta kokea kulttuuria ja taidetta parhaimmillaan; kyseenalaistavana, monitahoisena, haastavana, viihdyttävänä, yllättävänä ja elämää mullistavana. Olemme festivaali ilman seiniä ja tapahtumamme ovat ilmaisia; ei ole lippuja, ei parhaita paikkoja, eikä rajoituksia – kuka vain voi kaupungilla liikkuessaan kohdata maailmankuulun taiteilijan työssään.” Tuukkanen ja Whelan haluavatkin kiittää festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita ja korostavat esitystaiteen kulttuurista merkitystä: ”ANTIn juhlistamalla ja tukemalla esitystaiteella ja -taiteilijoilla on valtava merkitys ja potentiaali, ja heidän kanssaan jatkamme urbaanin kaupunkitilan tutkimista ja avartamista myös tulevaisuudessa. Vuoden Teatteri 2019 -ehdokkuus on mahtava tunnustus ANTIlle, mutta myös niille sadoille taiteilijoille, joiden kanssa olemme työskennelleet. Yleisömme yllättävät meidät jatkuvasti ja toivomme voivamme jatkaa myös heidän yllättämistään. Olemme erittäin innoissamme Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon ehdokkuudesta.”

Raadin valintaperustelut

ANTIn sisällöt ja taiteellinen linjaus kertovat taidelajien laajasta tuntemuksesta sekä kyvystä toimia kaupunkiympäristössä erityisen nykyaikaisella näkemyksellä. Festivaalin rohkeus toimia esitystaiteen, yhteiskuntatieteen, tulevaisuusajattelun ja pelillistämisen rajapinnoilla on poikkeuksellisen asiantuntevan taiteellisen ja tuotannollisen johtamisen tulosta. ANTI luo mahdollisuuksia utopioille ja mahdottomuuksille ilman elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä. Suomalaisessa teatterissa ja esitystaiteessa pelillisyyden merkitys, sen strategiat ja metodit ovat toistaiseksi jääneet vähälle huomiolle. Vuoden 2018 tapahtumassaan ANTI – Contemporary Art Festival osoitti ajankohtaisuutensa tarttumalla pelin, pelillisyyden, leikin ja leikkisyyden teemoihin.

Vuoden Teatteri -palkinto

Suomen Teatterit ry nostaa vuosittain esille suomalaisen teatterivalion valitsemalla Vuoden Teatteriksi suomalaisen esittävän taiteen toimijan, joka on erityisen ansioitunut toiminnassaan tuottamalla elämyksiä yleisölleen, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään. Palkintoa on jaettu vuodesta 1996 lähtien. Yksikään festivaali ei ole aikaisemmin ollut ehdolla Vuoden Teatteriksi.


Lisätietoja Vuoden Teatteri -palkinnosta: http://www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/kilpailut/
Lisätietoja Thalia-juhlasta: https://www.facebook.com/events/363004350920166/