ANTI-festivaali 2020 – Ruoka elämän ja taiteen keskiössä

Tiedote 27.8.2020

19. ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään Kuopiossa
27.10.-1.11.2020.

“Tehdään jotakin, mikä on ollut kovin vaikeaa tänä vuonna: kokoonnutaan yhteen. Tehdään niin samalla tiedostaen, että monet ihmiset ympäri maailmaa eivät pysty tällä hetkellä samaan, että me olemme onnekkaita, koska meille se on mahdollista, ja arvostamme kokemusta uudella tavalla – olemmehan muillakin elämänalueilla oppineet, ettei yksinkertaisia nautintoja kannata pitää itsestäänselvyyksinä. Ei sillä, että ANTI-festivaali olisi yksinkertainen: se on monimutkainen, intensiivinen, tuhti ja aromaattinen nautinto niille, jotka suosivat täysin poikkeuksellisia makuja,”

sanovat taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan.

Festivaali on luonnollisesti suunniteltu niin, että kaikki turvallisuuden kannalta oleelliset seikat otetaan huomioon. Yleisöturvallisuuteen liittyviin ohjeisiimme voi tutustua täällä.


Ruoka elämän ja taiteen keskiössä

Tämän vuoden ANTI-festivaali on osa Kuopion European Region of Gastronomy 2020-2021 -juhlavuotta, jota koordinoivat ProAgria Itä-Suomi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset sekä Savonia-ammattikorkeakoulu, ja festivaalin teemana on ruoka.

Ruoka on henkilökohtainen, yksityinen, vahvasti sosiaalinen, julkinen, poliittinen aihe; se puhuttelee teollisuutta ja tuotantoa sekä mikrotason, paikallista, kansallista ja kansainvälistä taloutta ja ekosysteemejä; se on yhtä aikaa globaali ja kotimainen.

Festivaaliohjelmisto lähestyy ruokaa provokatiivisista ja ainutlaatuisista näkökulmista. Projektit vaihtelevat intiimeistä yhteisöllisiin, meille avautuu ikkuna tuntemattomien elämään ja saamme tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Syömme yhdessä, ajattelemme yhdessä, kävelemme yhdessä, ja olemme yhdessä tavalla, joka ei ole ollut pitkään aikaan mahdollista.

Taiteelliset johtajat kertovat ohjelmistosta enemmän kuratoriaalisessa lausunnossaan.

Esittelemme ylpeinä muutamia keskeisimpiä projektejamme alla. Lisää teoksia esitellään verkkosivuillamme. Festivaaliohjelmisto täydentyy ja avaamme paikkavarausjärjestelmän syyskuun aikana. Pidätämme oikeuden muutoksiin.


Kuva: Ed Dismal

Stan’s Cafe (UK): Of All The People In All The World

Jokainen riisinjyvä esittää jotakuta ihmistä jossakin. Tämä kauniin yksinkertainen performanssi-installaatio koostuu riisikasoista, jotka kuvaavat sosio-poliittisia todellisuuksiamme – ihmisiä Kuopiossa ja ympäri maailmaa: Fridays for Future – ja Black Lives Matter -kampanjoiden mielenosoittajat, maanviljelijät Suomessa nyt ja 100 vuotta sitten, Kuopion SATOA-ruokafestivaalin osallistujat, suomalaiset sairaanhoitajat, kuussa vierailleet, Valtteri Bottas ja hänen varikkotiiminsä.

LUE LISÄÄ


Ana Vijdea & Cosmin Nicoară (RO): DINNERS

Kahdeksan perhettä Syracusen kaupungissa New Yorkin osavaltiossa kutsuu meidät päivällispöytäänsä! Etnisiltä taustoiltaan moninaiset perheet jakavat päivällispöytänsä yksityiset hetket immersiivisen videokokemuksen kautta. 360 asteen VR-kuvauksen ainutlaatuinen kapasiteetti antaa meille mahdollisuuden ”ottaa paikkamme ruokapöydästä” ja päästä osaksi perheiden yksityisiä kokoontumisia.

LUE LISÄÄ


Todellisuuden tutkimuskeskus & Samuli Laine (FI): Nurture

Nurture on kahdenvälinen esitys, jossa taiteilija tutkii sukupuoli-, hoiva- ja rinnakkaiselon politiikkaa imettämisen kautta. Teoksen tuottaa Mahdottoman esityksen residenssiohjelma, joka on osa helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa vuosina 2019-2021.

LUE LISÄÄ


Pilvi Porkola (FI): Popcorn

Popcorn on luentoperformanssi ja bileet. Pieni tutkimus popkornista ja sen materiaalisuudesta ja tämän erityisen materiaalin mahdollisuuksista. Esitys ajasta, jonka kulutamme mikropopkornien tekoon ja ajasta, joka vain kuluu.

LUE LISÄÄ


Shortlist LIVE!

Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuus järjestetään nyt toista kertaa osana tämän vuoden festivaalia, ja olemme innoissamme, kun saamme esitellä neljä ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajiksi ehdolla olevaa taiteilijaa sekä paikalla että etänä järjestettävien esitysten avulla. Ehdokaskaarti ja heidän teoksensa ovat ainutlaatuisia ja näin kuvastavat hyvin tätä ainutlaatuista vuotta.

ANTI Festival International Prize for Live Art, yksi maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, jaetaan 7. kerran lauantaina 31.10. Kuopiossa. Julkaisemme palkinnonsaajaehdokkaat ja Shortlist LIVE! -ohjelmiston syyskuussa.

Lisätietoja: ANTI-päällikkö Elisa Itkonen: +358 50 305 2005, elisa@antifestival.com