Uutiskirje 2/2019

Taiteilijatapaaminen: Live Art Prize -palkinnonsaajaehdokkaat, ANTI – Contemporary Art Festival 2018. Kuva: Pekka Mäkinen

ANTI-festivaalin 2019 teema

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 18. kerran 10.-15.9.2019 Kuopiossa. Festivaalin festivaalin teemana ja fokuksena on kuolema.

ANTI-festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan odottavat innolla vuoden 2019 festivaalia:

”Olemme yllättyneitä siitä, että kesti 18 vuotta päätyä tähän pisteeseen. Kuoleman ideat, sen vaikutus sekä sosiaalinen ja kulttuurillinen asema ihmiselossa, ja sen asema kaikessa elämässä, on ollut taiteellisen toiminnan keskeinen ohjaava voima vuosisatojen ajan.

ANTIn vuoden 2019 ohjelmisto tarkastelee erilaisia kuoleman toisintoja monivivahteisten projektien kautta ja pyrkii avaamaan ajattelua suhteestamme kuolemaan ja moniin sitä ympäröiviin ilmiöihin. Ideat kuolevat, aikakaudet loppuvat, materiaalit vanhentuvat, esineet rikkoutuvat, teknologia korvaa itsensä, paikkoja hylätään, luonto tuhoutuu, sosiaaliset ja poliittiset ideologiat kaatuvat, ja kasvi-, eläin- ja ihmiselämä on rajallinen. Kaikki edellä mainitut tuottavat surua jollain tavalla, ja kaikilla on valta aiheuttaa muutosta, joka ei välttämättä ole aina huonompaan; kuolemasta seuraa myös paljon iloa ja hyvää. Väsyneiden ideoiden kuollessa yhteiskunta kehittyy – tai ainakin yrittää kehittyä – ja me (joskus) iloitsemme.

Joten miten nykytaide käsittelee tätä kaikkein ajankohtaisinta ja iätöntä olemassaoloa elämissämme? Tämä on ANTI-festivaalin 2019 ohjelmistoa ohjaava keskeinen kysymys. Mitä uutta käytäntöä, uutta kokemusta, uutta tietoa ja uutta iloa voimme löytää ajattelemalla kuolemaa ja työskentelemällä kuoleman parissa?”

Vuoden 2019 ANTI-festivaalin ohjelmisto julkaistaan keväällä.


Kuoleman kahvila – Kahvia, kakkua ja keskustelua kuolemasta

Keskiviikko 20.3.  17.00-19.00

Keskiviikko 24.4.  17.00-19.00

Keskiviikko 22.5.  17.00-19.00

Kukka- ja hautauspalvelu Rosanna | Vuorikatu 25, Kuopio

Tervetuloa keskustelemaan elävästi kuolemasta! Laskeudumme yhdessä vuoden 2019 ANTI-festivaalin teemaan kansainvälisen Death Cafe -konseptin kautta. Kuoleman kahvilassa kokoonnutaan yhteen juomaan kahvia, syömään kakkua ja keskustelemaan avoimesti kuolemasta turvallisessa, rennossa ja viihtyisässä, toisia kunnioittavassa ilmapiirissä. ANTI-festivaali järjestää Kuoleman kahvilan yhteistyössä Kukka- ja hautauspalvelu Rosannan kanssa.

Kahvilan ideana on tehdä kuolemasta puhumisesta helpompaa ja luonnollisempaa nyky-yhteiskunnassa. Suomalaisessa kulttuurissa kuolema on aihe, josta puhuminen on tabu. Kuitenkin kuolema koskee ja koskettaa meistä jokaista. Lisäämällä tietoisuutta kuolemasta autetaan ihmisiä ottamaan kaikki irti rajallisesta elämästään. Keskustelun aihetta ja kulkua ei ole ennalta määritelty, vaan aihe muotoutuu osallistujien mukaan kyseisessä hetkessä.

Kuoleman kahvila on ilmainen ja avoin kaikille. Tilaisuuteen mahtuu 20 henkeä. Ilmoittaudu ennakkoon: production@antifestival.com.

Tapahtuma Facebookissa


 

Suvi Koivisto ANTI-festivaalin tuottajaksi

Kuva: Ofer Amir Photographer

ANTI-festivaalin uusi tuottaja on löytynyt! Suvi Koivisto on Humanistisesta ammattikorkeakoulusta valmistunut kulttuurituottaja. Suvilla on runsaasti kokemusta yritystapahtumien ja promootioiden tuotannosta, ja hänellä on myös vahva tausta vapaaehtoistöistä erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Suvi muuttaa takaisin Kuopioon kahdeksan vuoden jälkeen ja on innoissaan tämänvuotisen ANTI-festivaalin tuottamisesta! Tulevaisuudessa hän haluaa tuoda vielä enemmän kulttuuria kuopiolaisten nähtäväksi ja koettavaksi. Suvi aloittaa työskentelyn viikolla 11. Tervetuloa Suvi!