Terike Haapoja sai ensimmäisenä suomalaisena ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon

Tiedote 29.10.2016

Terike Haapoja sai ensimmäisenä suomalaisena ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja julkistettiin lauantaina 29.10. klo 20.00 ANTI Prize Weekend -tapahtumassa, Kuopion ravintola Puikkarissa. Kolmannen kerran jaettu live art -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle taiteilijalle, Terike Haapojalle!

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. ANTI Festival International Prize for Live Art jaetaan vuosittain yhdelle live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle tai ryhmälle. Vuoden 2016 palkinnonsaajan valitsi kolmihenkinen jury, jonka puheenjohtajana toimii italialaisen Santarcangelon festivaalin taiteellinen johtaja Eva Neklyaeva (FI/BY). Raadissa vaikuttivat myös esitystaiteen professori Heike Roms (UK/DE) ja teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha (FI).

Julkistaessaan voittajataiteilijan nimen illan palkintojuhlassa juryn puheenjohtaja Eva Neklyaeva  sanoi:

“Vuoden 2016 voittajan työn kiehtovana ytimenä on se, kuinka me koemme ja käsitämme ja, ennen kaikkea, kuinka meidät koetaan. Kuinka muut kuin ihmiset – eläimet, mineraalit sekä maailman valo ja elämä – kokevat ihmisen läsnäolon? Millainen on todellinen jalanjälkemme, millaisen elinmerkin me jätämme? Tämä on yksi aikamme perimmäisistä kysymyksistä ja ongelmista.”

Terike Haapoja voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2017. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö.

Terike Haapoja (FI)

Terike Haapoja on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Haapojan poliittiset interventiot, suuren mittakaavan installaatiot ja kirjoitukset tutkivat toiseuden rakenteita. Länsimaisen modernismin ihmiskeskeinen maailmankuva on projektien erityisenä huomionkohteena.

Terike Haapoja
Terike Haapoja

Haapojan utooppiset yhteiskunnalliset instituutiot, kuten Toisten Puolue (2011–) tai kirjailija Laura Gustafssonin kanssa yhteistyössä toteutettava Toisten Historia (2012–), aktivoivat ympäröivää maailmaa ja tuovat esiin niin poissulkevia kuin osallistavia rakenteita. Viimeaikaisissa projekteissaan Haapoja on lähestynyt lakia esityksellisenä tilana, jossa todellisuutta rakennetaan.

www.terikehaapoja.net

Palkinnonsaajaehdokkaat ja lisätietoja palkinnosta:

www.antifestival.com

Elisa Itkonen, elisa@antifestival.com, 050 305 2005

sas_logo_1