Terike Haapoja (FI): Luonnoksia vapaudesta I

Tiistai 19.9. – Perjantai 22.9.
15:00 – 19:00 Itä-Suomen hovioikeuden parkkipaikka | Minna Canthin katu 64 A

Kuopion vankila sijaitsee lähellä kuopion keskustaa. Vankilan 93 paikkaa asuttavat ihmiset, joiden elämä ja identiteetti laajenee paljon vankilaa kauemmaksi. Kaupungin toisella laidalla sijaitsee kuopiolaisia lukioita, joiden oppilaat ovat valmistumassa vapaudenriiston uhan ympärille rakentuvan yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi.

Luonnoksia vapaudesta I on yhteistyö kuopiolaisen lukion ja Kuopion vankilan kanssa. Kutsuimme lukiolaisia kirjoittamaan vangeille suunnatun kirjeen, jossa he pohtivat vapauden, vastuun, normien ja rangaistusten kysymyksiä, sekä sitä miten he ymmärtävät vapauden ja sen rajat omassa elämässään.  Kuopion vankilan IT-kurssin opiskelijat saavat kirjeet luettaviksi ja voivat valita ne, joihin haluavat kirjoittaa vastauksen. Kirjeenvaihto on kuultavissa kuulokkeista Itä-Suomen hovioikeuden edustalla.

Ääniteos on esillä myös Kuopion vankilassa vankien ja henkilökunnan kuunneltavana. Osallistuneiden henkilöllisyyden suojelemiseksi kirjeet ovat anonyymejä ja ne ovat kuultavissa nauhalla taiteilijan lukemina.

Vuoden 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art –palkinnon voittaja, Terike Haapoja palaa Kuopioon kolmiosaisella teoskokonaisuudellaan!

Tutustu myös Luonnoksia vapaudesta II – ja Gravitation -teoksiin!