Ohjelmisto

ANTI – Contemporary Art Festival
25.-30.9.2018

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 17. kerran Kuopiossa 25.-30.9.2018. Olemme kutsuneet mukaan kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita, joiden teokset tarkastelevat leikin, leikkisyyden, pelin ja pelillisyyden teemoja.

ANTI-festivaalin kotikaupungin Kuopion tilojen leikkisä haltuunotto on aina ollut keskeisessä asemassa, kun olemme tuoneet elävää, jännittävää ja yllättävää nykytaidetta innokkaaseen yhteisöömme. Vuonna 2018 tulemme keskittymään nimenomaan leikkiin ja pelillisyyteen.

Taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan ovat innoissaan vuoden festivaaliteemasta:

”Leikki ja pelit kaikessa ihmisyydelle ominaisessa monimuotoisuudessaan ovat nykyaikaisen kokemuksellisuuden ytimessä. Pelit ovat taskuissamme, näytöillämme ja jopa kehoissamme ja niitä pelataan kaupungeissa, maalla, merellä - ympäri maapalloa. Peleistä ja pelaamisesta on tullut aktiivinen tapa ymmärtää maailmaa ja toisiamme.”

Taiteellisen ohjelmiston lisäksi järjestämme festivaaliviikolla erilaisia keskustelutilaisuuksia, jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon ja järjestämme jo kolmannen kerran Future DiverCities -taiteilijalaboratorion.

Koko festivaaliohjelmisto julkaistaan kesäkuussa.

Lisätietoja verkkosivuillammeja Elisa Itkonen: 050 305 2005, info@antifestival.com. Seuraa festivaalia myös Facebookissa, Instagramissaja Twitterissä!

 
Ylpeänä esittelemme festivaaliohjelmistomme viisi kansainvälistä kärkiteosta:

25.-29.9.2018
Kuopion kaupungintalon puisto | Tulliportinkatu 31

Älykkäiden keinulautojen kenttä

Hulluttele turvallisesti keinulaudan kyydissä sillä välin, kun demokratiamme huojuu kohti entistä vaarallisempaa farssia. Nauttiessasi harvinaisesta tilaisuudesta keinua, puhua ja kuunnella, muista että Pivot on ohjelmoitu huomioimaan kaikki sanat, jotka se kuulee. Interaktiiviset, älykkäät keinut kuuntelevat, kun keinujat kohtaavat ja keskustelevat. Lue lisää ▸

25.-28.9.2018
Kuopion kauppatori

30 000 kilometriä rakkauslauluja ja unohtumaton esitys.

Seuraavan 6 kuukauden ajan, Action Hero ajaa matkailuautollaan yli 30 000 kilometrin matkan läpi Euroopan. He nauhoittavat rakkauslauluja, sydänsuruja, menetystä ja kaipausta – tapaamiensa ihmisten laulamina. He kutsuvat myös kuopiolaiset osallistumaan prosessiin ja laulamaan rakkauslaulunsa osaksi kokoelmaa, jossa keskustelu Euroopan kiistellystä identiteetistä tiivistyy. Lue lisää ▸

Signe Beckerin, Rosalind Goldbergin ja Ingvild Langgårdin paikkasidonnainen esitysinstallaatio.

Teoksessa lavastustaide, koreografia ja ääni luovat yhdessä jatkuvasti muuttuvan kuvan. Ensisilmäyksellä kuva näyttää pysähtyneeltä. Ajan kuluessa se kuitenkin kasvaa ja jakautuu eläviksi, kolmeulotteisiksi kuviksi, joilla on ääni ja jotka jatkuvasti
muuttavat muotoaan ja merkitystään. Lue lisää ▸

Eräänä yönä sähköt katkesivat yllättäen taiteilijan ja hänen historioitsijapuolisonsa naapurustossa Beirutissa.  Pariskunta alkoi keskustella sähkökatkosten historiasta Libanonissa. Taiteilija oli syntynyt Libanonin kansallissodan aikana (1975-1990) ja kasvanut siinä luulossa, että sähköön liittyvät ongelmat olivat alkaneet sodan aikana. Historioitsija sen sijaan muisti löytäneensä valtiollisen dokumentin, jossa oli jo vuonna 1952 ilmoitettu aikataulutetuista sähkökatkoksista läpi Beirutin. Lue lisää ▸

Maailmalla tunnettu esitys nyt myös Kuopioon!

As Far As My Fingertips Take Me (niin pitkälle kuin sormenpääni vievät minut) on yleisönjäsenen ja pakolaisen kahdenkeskeinen kohtaaminen galleriaseinän läpi. He eivät näe toisiaan, mutta heidän sormenpäänsä koskettavat. Pakolainen jättää jäljen yleisöön, ja yleisö kuulee tarinoita myös niiltä, jotka ovat viime aikoina kohdanneet rajasyrjintää. Nämä tarinat voi joko pitää itsellään tai pestä pois. Lue lisää ▸

Kutsumme kuopiolaiset pelaamaan ja seuraamaan TRONia, legendaarista ja yksinkertaista videopeliä! Kahdelle pelaajalle tarkoitettu TRON heijastetaan julkisen rakennuksen seinään ja se vie meidät takaisin ajassa ensimmäisten videopelien aikaan.
Pelataan, hurrataan ja haastetaan voittajia läpi illan!

Unkarilainen kollektiivi, Meetlab on kehittänyt tästä ajastaan irrallaan olevan hybridin, joka yhdistää ikivanhaa vektoripelitekniikkaa ja nykyaikaisinta laserprojisointitekniikkaa. TRON on liikkuva, pop-up-laite, joka pystyy muuttamaan suuria urbaaneja pintoja leikkisäksi videopelinäkymäksi. Laserprojektoreja käytetään usein tapahtumien ja tilojen visualisoinnissa, mutta – kiitos niiden vekroripohjaisen ohjelmoinnin – ne soveltuvat myös vektoripohjaisten, alkukantaisten videopelien projisointiin.

TRON on julkisen tilan teos, jolla on piilotettu missio. Osallistujat pääsevät helposti sisään peliin ja sen aikana he myös saavuttavat kokemuksen julkisen tilan valtaamisesta. Julkinen tila on meidän kaikkien omaisuuttamme. Julkisen tilan kunto ja käyttö kertovat demokratian tilasta. Kun pelaamme tai leikimme julkisessa tilassa, koemme uudenlaista ja epätyypillistä käyttäytymistä, joka vapauttaa meidät jokapäiväisistä rajoitteistamme ja avaa uusia näkökulmia rakennettuun ympäristöömme. TRONin tavoitteena onkin korostaa sitä, että julkinen tila ei ole auktoriteettien yksin omistamaa, vaan kuuluu meille kaikille.
Siksi meillä on myös oikeuksia ja velvoitteita siihen liittyen.

Wrestling Club on työpaja ja esitys. Työpajoissa taiteilijat ja paikalliset osallistujat kokoontuvat yhteen painimaan ja valmistelemaan ruumiitaan esityksiä varten. Yleisö kutsutaan seuraamaan painimista – ennalta määriteltyä, mutta ennakoimatonta esitystä. Painia säestää mataliin taajuuksiin perustuva bassomusiikki, joka välittää painijoiden ruumiilliset kokemukset myös yleisölle.

Painijat ottelevat käyttämällä sidontoja ja erilaisia otteita. Painijat painavat toisensa maahan. Painijat lukitsevat toisensa mattoon, kiertäen ja painaen toista vasten. Wrestling Club luo painin uudestaan – paini on teoksessa jaettua toimintaa ilman historiaa tai ennalta määriteltyä kehityskaarta. Tällainen paini ei ole sidoksissa lukumäärään tai ruumiillisiin seikkoihin: ikään, kokoon tai sukupuoleen.

Paini tuntuu joltakin. Kehollinen tunne onkin teoksen äänisuunnittelun lähtökohta: yleisöä ympäröi matalien taajuuksien bassomusiikki, jonka paremminkin tuntee kuin kuulee.

Tee vaatteita ruuasta, makoile autojen päällä, tanssi eläinten kanssa, osallistu ketsuppisotaan, seuraa ohikulkijoita, keksi oma urheilulaji, etsi ihmeitä. Playing Up ammentaa Live Art -taiteen perustavista teemoista ja uraauurtavista teoksista ja on peli, johon aikuiset ja lapset voivat osallistua yhdessä.

Lisätietoja tulossa!

www.playingup.thisisliveart.co.uk
www.playingup.de
www.fundus-theater.de

Tervetuloa Swivelympics-kisaan, hyrräolympialaisiin! Tämä on tilaisuutesi menestyä kansainvälisessä urheilussa ilman, että nouset edes jaloillesi!

Swivelympicsin tavoitteena on – maailman rauhan ja inhimillisen ymmärryksen lisäksi – kerätä mahdollisimman suuri määrä kierroksia itsensä ympäri perinteisellä toimistotuolilla.

Kansainvälinen Swivelympic Komitea (ISC) työskentelee kovasti lajin ammattimaistumisen eteen, optimoidakseen tekniikat ja välineet sekä mahdollistaakseen urheilijoille hyviä saavutuksia ilman dopingia. Ensimmäiset Swivelympics-kisat järjestettiin vuonna 2012 ja sen jälkeen ne ovat vierailleet muun muassa Iso-Britannian Kansallisteatterissa, Edinburgh Fringessä, Latitude Festivalilla, Thrift-festivaalilla ja Lontoon Tate Modernin Level 5:n avajaisissa vuonna 2016.

Tämän hetkistä maailmanennätystä pitää hallussaan Thrift-festivaalille osallistunut Lucy 48,5 kierroksella. Jos ylität ennätyksen, voitat aidon, muovisen kultamitalin!

www.swivelympics.com

Sound Map Kuopio, uusi ääniteos ja älypuhelinsovellus julkaistaan ANTI-festivaalilla! Sound Map Kuopio kokoaa Kuopion äänimaailmoja mielikuvituksellisella ja osallistavalla tavalla. Mitkä äänet liittyvät olennaisesti Kuopioon, pidit niistä tai et?

Sovelluksen on kehittänyt hailuotolainen taideyhteisö, Hai Art yhteistyössä mediataiteilija Eerika Jalasahon, mediataiteilija Juan Duarte Reginon ja äänikuraattori Antye Greie-Ripattin kanssa. Jalasaho keräsi sovelluksen äänet vierailemalla kuopiolaisissa nuorten ja lasten keskuksissa kuten Tyttöjen talossa, Klubitalolla, Latarilla ja adoptoitujen lasten toimintaryhmässä sekä monikulttuurisuuskeskus Kompassilla. Lisäksi työryhmä hyödynsi Kuopion vuoden 2016 Future DiverCities Labissa kerättyjä ääniä.

#soundart #app #SoundMapKuopio #hailuoto #kuopio #Taike #SoundMapHailuoto

 

25.-30.9.2018
ANTI pop-up-pelitila

Hexagons on taiteilijakollektiivi point and placen kehittämä peli, joka tutkii kommunikaation muotoja ja tekoja. Peli perustuu yli 10 vuoden yhteisöllisen työskentelyn tuloksena syntyneeseen kuva-arkistoon ja se koostuu 33 parillisesta kuvasta, jotka on printattu kuusikulmaisille paloille. Hexagons on kutsu pelaamaan ja tutkimaan. Sitä voidaan pelata kuten perinteistä Pelmanism-muistipeliä tai käyttää aloituksena luovalle vuorovaikutukselle.

www.pointandplacegame.com

Ohjelmisto

Loput festivaaliteokset julkaistaan kesäkuussa.

Vuonna 2018 ANTI-festivaali toteutetaan yhteistyössä Games for Health Finland -verkoston ja PelinTakojat ry:neli IGDA Kuopio Hubin kanssa. Games for Health Finland on Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoima verkosto. PelinTakojat eli IGDA Finland Kuopio Hub on osa International Game Developers Association -verkostoa.